Bestill bok

Er du rammet av skrivesperre og utsettelsesudyret? Prøv dette!

tekst Jun 11, 2017

Ingenting er så sykt frustrerende, og så utrolig ubehagelig, som å sitte foran PC-en og bare stirre på den blinkende streken..

Er akkurat som om den lille streken gjør alt for å terge.. blink..blink..blink..

Fingrene ligger klare på tastaturet, men ingenting kommer…. Absolutt ingenting.. Ikke et eneste lite ord…

Gah, det er til å bli gal av!

Å komme i gang med skrivingen

Enten du skriver et blogginnlegg, en artikkel eller en oppgave, er det ingenting som er så frustrerende som skrivesperre. Spesielt ille er det jo når du har en deadline hengende over deg, og du ikke aner hva du skal skrive om eller hvordan du skal begynne.

Skrivesperre er noe veldig mange sliter med. Og tro meg, jeg har hatt det selv (har det fremdeles ganske ofte om jeg skal være ærlig). Både som journalist og som student.

Og jeg hater det. Jeg hater den lammende og panikkfylte angsten skrivesperre gir. Det er bare så utrolig ubehagelig.

Derfor ble jeg så glad da jeg fant denne metoden. Jeg synes personlig den fungere veldig godt, og jeg tyr til den så ofte jeg kan. Den er egentlig ganske enkel, men det er jo som de sier: det enkle er ofte det beste;)

Så er du klar til å bli kvitt den irriterende, lille blinkestreken? Er du klar for å fylle sidene dine medfantastisk, inspirerende tekst? YES! La oss sette i gang.

Pst! Skal du skrive tale i nærmeste fremtid? Jeg har funnet oppskriften på den perfekte talen. Deler den selvfølgelig med deg!

Du finner den i blogginnlegget her: Slik skriver du den perfekte talen

 

Slik blir du kvitt skrivesperre

  • Sett klokka på 10 minutter
    I det «startskuddet» går så begynner du bare å skrive. Skriv det første du tenker på. Om det er «jeg vet ikke hva jeg skal skrive jeg», så skriver du det. Bare skriv alt som popper opp i hodet ditt – helt uten kritikk. Ikke rediger deg selv. La bare alt flyte.
    La det flyte frem til klokka ringer.

  • Når klokka ringer, se på det du har skrevet 
    Er det noe du kan bruke som utgangspunkt videre? En setning eller et ord? Kanskje et lite ord er det som skal til for å få det hele i gang?

  • Sett klokken igjen på 10 minutter
    Begynn å skrive med utgangspunkt i ordet eller setning du har valgt ut. Bruk friskriving igjen. Skriv alt som popper inn i hodet ditt med en gang – helt ukritisk. Når klokka ringer ser du hva du nå har. Kanskje du har kommet et stykke videre?
  • Gjenta  øvelsen 

Pst! Sliter du med å bli ferdig med tekstene dine og dele dem med resten av verden? Les hvordan jeg viste finger'n til perfeksjonistrollet og begynte å dele: Ferdig er bedre enn perfekt

 

Hjelper deg å finne gull blant gråstein

Som du ser så er det hele ganske enkelt. Det du gjør er at du setter av tid til å skrive. Og du presser deg selv til å skrive ned noe.

Jeg vet at du har mye inne i deg, men ofte så begrenser vi oss selv og tenker: «nei, det er ikke godt nok. Jeg kan jo ikke skrive det.»

Og så fjerner vi den ene lille setningen vi har brukt en time på å skrive.

Høres det kjent ut?

Med friskriving tvinges du til å skrive. Du må skrive det første du tenker på. Uansett hva det er.

Og selv om det virker banalt, så er det egentlig ganske genialt.

For inne i deg ligger det mye god tekst som bare trenger litt hjelp med å komme i gang. Det hele må bare kickstartes.

Min teori er at, om du tester ut dette, så vil du bli overrasket over hva som kommer frem.

Alt vil selvfølgelig ikke være gull, men noe vil være det.

Og det du gjør med friskriving, er å bruke tid på å finne frem gullet blant gråsteinen!  

For tro meg, gullet – det er der;)

Det er altså ikke så mye som skal til. Du trenger bare å komme i gang, og dette lille trikset synes iallfall jeg at fungerer fint for å kickstarte det hele.

Pst! Har du hørt ordet skriveanker før? Er også en veldig god måte å sette i gang skrivingen igjen. Sjekk ut dette vlog-innlegget på Facebook-siden for å lære mer om skriveanker, og hvorfor det kan være nyttig for deg.

Håper du tester ut friskriving!

Fortell meg gjerne om du gjør det, og hva du synes om trikset.

Lykke til!
Guri