Bestill bok

Slik skriver du den perfekte talen

tekst Dec 13, 2017

Julebordsesongen er i gang for fullt - og med den alle talene!

Og jeg må bare være helt ærlig: å holde tale er ikke øverst på listen over ting jeg synes er morsomst å gjøre. Jeg synes helt ærlig det er litt pyton..

Men, som så mange andre, havner jeg veldig ofte i situasjoner hvor jeg må si noen ord, og derfor har jeg den siste tiden tenkt litt over hva som egentlig gjør en tale skikkelig god.

Den skikkelige, skikkelige gode talen

Det er noen mennesker som er helt magiske talere. Fra minuttet de åpner munnen så klarer de å fengsle og underholde.. De setter i gang følelser og får deg til å glemme alt annet for en liten stund.

Så utrolig deilig det må være. For er det noe jeg har skjønt så er det at det å holde en god tale er en kunst. Og det å lytte til en skikkelig god tale er en unik opplevelse. 

Hittil i sesongen så har jeg vært borti mange gode taler, men jeg har også vært borti en del dårlige. Ganske mange dårlige egentlig. 

Taler som ikke har en rød tråd. Taler hvor taleren hopper fra det ene poenget til det andre uten mål og mening. Taler hvor taleren tror h*n er morsom, men egentlig er frekk og nedlatende. Og taler som viser til historiske anekdoter som ikke gir mening for tilhørerne. 

Det som slår meg er at det er noen få ting som går igjen i de skikkelige gode talene.

Det er  nemlig noe få ting de alle har til felles som gjør at de fungerer skikkelig bra..

Grunnen til at talene er skikkelig, skikkelig gode er fordi taleren:

  1. vet hvem h*n snakker til
    personen kjenner publikummet sitt og vet hva de er opptatt av
  2. har et klart mål med talen
    taleren vet hvor h*n er, hvor h*n vil og hva som er målet med talen. Taleren har skrevet ned tankene og rekkefølgen så h*n holder blikket på målet igjennom hele talen. H*n har en rød tråd gjennom hele, eller et tema og holder seg til dette. Hopper ikke fra det ene til det andre. 
  3. setter publikum i sentrum
    personen har skreddersydd talen til publikummet sitt og har satt dem i sentrum av det som formidles. Taleren appellerer til publikummet sitt og viser dem hvorfor de skal bry seg om det taleren har å si
  4. er ekte og engasjerende
    taleren får frem seg selv og den h*n er. H*n prøver ikke å være smartere eller morsommere enn h*n egentlig er. Taleren er bare seg selv, og viser frem den "egentlige jeg". Og er engasjerte og forteller om ting h*n faktisk liker. Når du brenner for det du snakker om så skinner det igjennom. 
  5. er godt forberedt
    taleren har skrevet talen på forhånd og vet hva h*n vil si når. Det kan kanskje virke som en god idé å bare ta talen på sparket. Tro meg, det er det ikke. Skriv den ut! Ordentlig ut. Med alle momenter. 
  6. holder talen kort
    taleren slutter å snakke før publikum slutter å lytte. Husk: de færreste vil tenke at talen din var for kort, men de vil merke det om den er for lang. 

Og når jeg ser tipsene ramset opp slik så slår det meg jo at dette er tips som er gjeldende for all kommunikasjon og markedsføring! 

 Jepp, disse tingene er faktisk også viktig når det kommer til taleskriving.

Pst.. Vil du lære å skrive skikkelig gode tekster? Tekster som engasjerer og selger? Da er dette gratiskurset her for deg!

Oppskriften på den perfekte talen

Men hvordan skriver du egentlig en god tale. Altså hvilke momenter må du ha med for at talen din skal bli bra?

Jeg trengte en oppskrift selv, så da lagde jeg like godt en oversikt. 

om du nå googler frebrilsk etter hvordan du skriver den perfekte talen, kan kanskje min "oppskrift" være til hjelp.

Skal du skrive en god tale mener jeg at du bør ha på plass følgende: 

1. Forberedelser
2. Talens struktur
3. Talens viktigste elementer

Under går jeg dypere inn i hver enkelt av delene. Gå igjennom alle elementene før du begynner å skrive. 

 

Slik skriver du den perfekte talen

1. Forberedelser

Før du setter deg ned for å skrive talen, bør du svare skriftlig på følgende spørsmål:

  • Hva er anledningen? Hva ønsker verten at du skal si?

  • Er det andre talere? Hva er det forventet at de skal snakke om? Hvor mange skal snakke før du skal snakke?

  • Hvem skal introdusere deg? Hva skal de si?

  • Hvor mange tilhørere er det? Hvem er de? Alder, kjønn, yrke, erfaringer?

  • Hva vet tilhørerne om deg? Hva ønsker de at du skal vite om dem?

  • Hva er det de ønsker å høre? Hva er det de trenger å høre? Hva er de bekymret for?

  • Noen temaer du bør unngå? Noen tema du bør adressere?

  • Hva skal være tema for talen? Hva vil du at tilhøreren skal få vite om/sitte igjen med etter talen? Hvilke hovedmomenter er det viktig at du sier noe om?

Pst! Synes du å holde tale er noe dritt? Noen ganger må du bare stå i ubehaget og aldri gi opp. Sånn som jeg gjorde her

2. Talens struktur

Selve talen bør du dele inn i følgende tre deler:

  • Innledning
    som åpner talen og etablerer scenen for hva som kommer med blikket på målet.

  • Midtre del 

    skal fylle det meste av talen. Her bretter du ut innledningen og går mer i detalj. Her kan du spørre deg selv: hva er de tre viktigste tingene å få sagt/få frem i talen? Det skal skje i denne delen.

  • Avslutning

    oppsamling og levering av budskapet.

Pst! Husk også at ting ikke trenger være heeeelt perfekt. Ferdig er alltid bedre enn perfekt. Les min historie om hvordan jeg ga perfeksjonisttrollet sparken.

 

3. Talens viktigste elementer

Nå som du har gjort forberedelsene og du vet hvordan talen bør struktureres, er det på tide å få på plass innholdet. En god tale bør bestå av disse tre elementene:

  1. historie

  2. humor

  3. detaljer

Under går jeg mer i detalj på hver enkelt del. Kanskje det kan gi deg litt inspirasjon;)

 Pst! Sliter du med å komme i gang med skrivingen? Kanskje dette kan hjelpe?

 

Fortell en historie

Jeg ser at veldig mange tyr til oppramsinger når de skal holde tale. Sånn som dette: dere er kule, kjekke, snille, rampete og litt løse på tråden... (gjort det sjæl for å si det sånn. Opptil flere ganger).

Det kan funke det altså, men det som gir meg aller, aller mest som tilhører er en historie. En historie som begynner talen og drar meg som tilhører frem og mot dit taleren ønsker.  

For eksempel:
2.januar for 10 år siden gikk jeg av toget på Nationaltheateret. Jeg gikk bestemt mot venstre. Det var feil. Noe jeg dessverre først fant ut av noen timer senere..  Dette var jo før smarttelefonens tid, så det var ingen som kunne sende meg bilde av hvor jeg skulle, så jeg gikk på magefølelsen. Det er aldri lurt, spesielt ikke når du har dunka nedpå fire halvlitere solo de siste fire timene - og du må skikkelig tisse. Magefølelsen er heller ikke lurt å følge når du aldri vært i Oslo og tror at at alt ligger til venstre....

Akkurat denne åpningen var det en kollega av meg som åpnet sin tale med. Og vet du: den fanget oppmerksomhet. Vi satt alle og lurte litt på hvor dette ville lede hen. Han hadde publikum i sin hule hånd!

Bruk relevante historier som du tenker at tilhørerne kan kjennes seg igjen i og som vil gi dem noe. Historien din bør også henge sammen med temaet ditt og den røde tråden for talen. 

 

Bruk humor

De beste talene har også et snev av humor. Selv om humor ikke er noe jeg er veldig god på, så ser jeg at det iallfall er et knep man kan gjøre for å få en morsom tale. 

Vær ultraspesifikk
Med det mener jeg at du bør bruke spesifikke eksempler når du skal beskrive en følelse eller noe som kan være vanskelig for publikum å forestille seg. 

For eksempel:
Ikke bare si at du i dag har åpnet pakkekalenderen din. Fortell hva som var i den, og hvor mye du gledet deg til å åpne den, og hvor enorm skuffelsen din ble når det viste seg at kjæresten din ikke hadde kjøpt den deilige, eksklusive håndkremen til Victoria Beckham, men en j....... CELLULITTKREM! Hva f... er det for noe liksom. Cellulittkrem!! Det er da ikke appelsinrynker ute og går her i gården nei! Smooth ass silk her nede.

(Ok, som du skjønner: True story! Mannen fikk aldri lage pakkekalender til meg igjen etter den hendelsen for 10 år siden... Nei, det kan du tro han synes var trist du..)

En som er helt RÅ på disse tingene er komikeren Cecilie Steinmann Neess. HUnhar noen betraktninger og kommentarer som er så morsomme! Sjekk ut instagram-kontoen henne her for inspirasjon og latter!

Og det bringer meg over til siste punkt: 

 

Detaljer er gull

De to punktene over har, som du ser, dette elementet i seg. Detaljer er selve nøkkelen til en god tale, mener jeg. Det er nemlig der gullet ligger. 

Vær så spesifikk som du kan. Beskriv, beskriv, beskriv. 

Fridde du i New York? Så fint.

Men: hva skjedde? hvordan skjedde det? hvor skjedde det helt nøyaktig? hva sa du? hva sa hun? hvilke tanker fløy gjennom hodet ditt? noe uventet? dummet du deg ut (var ringen opp ned i boksen? falt du når du satt deg ned på kne?) Gi meg alle de små detaljene!!

 

Helt til slutt: Surprise me!

Ja, altså helt til slutt så tenker jeg også at det er veldig fint å få med en overraskelse eller to i talen. Noe som får talen din til å glitre. Rett og slett spriter den litt opp.. 

For eksempel noe folk blir overrasket over å høre. Noe som kanskje umiddelbart er negativt, men som blir snudd til noe positivt gjennom historien man bruker. " Du har jo ikke alltid de sosiale antennene dine helt ute".. så bygger du det opp med en morsom historie..

 

Det var tipsene og min "oppskrift" på den perfekte talen.  Om du får med disse elementene så tenker jeg at du er langt på vei enn de aller fleste. 

Synes du dette var nyttig? Eller er det noe du savner?

Har du noen gode talertips? Del gjerne med meg i kommentarfeltet under. 

Snakkes snart, 

Guri