Bestill bok

Hvordan overvinne redselen for å være synlig i sosiale medier?

business mentalt sosiale medier May 19, 2021
redd for å være synlig

Noe av det jeg var mest redd for ved å starte min egen business og bruke sosiale medier til å markedsføre den, var det å være synlig. 

Det å vise ansiktet eller noe som hadde med meg å gjøre, var utenkelig i starten.

Også bare tanken på at noen jeg kjente skulle se hva jeg dreiv på med fikk det til å gå kaldt nedover ryggen. 

Om jeg skal være helt ærlig, så ønsket jeg bare å starte min business, dele det jeg hadde å dele og få kunder som digget det jeg gjorde, utenatt hele verden (les venner, bekjente og kolleger) fikk det med seg. 

Men jeg skjønte jo fort at det ikke fungerer når man bygger en business.

Minuttet jeg opprette Kommuniser bedre som en egen side på Facebook, så fikk venner og bekjente beskjed om det (takk for den Facebook), og gikk jeg live så poppet navnet deres opp på skjermen min. Selv satt jeg med hjertet i halsen og håpet på at de snart ville miste interessen...

Det ble med andre ord mange interessante livesendinger de første månedene... (og de ligger alle fremdeles ute på Facebook-sida til Kommuniser bedre om du vil ta en titt🤣)

Jeg kan ærlig innrømme at det med venner og bekjente holdt meg tilbake lenge. For istedenfor å eie det fullt og helt, det at jeg hadde starten min egen business. 

Så la jeg ut litt og litt, og håpet at ingen skulle legge merke til det.

Hva var du redd for?

Ja, hva var jeg egentlig redd for? Jeg tror jeg aller mest var redd for at folk skulle le av meg og tenke at jeg trodde jeg var noe spesielt. Og også at hvis jeg innrømte at jeg ville starte min egen business, og jeg ikke klarte det, så ville de le enda mer og si at: var det ikke det vi sa? For en dust. 

Jeg lurte lenge på om det bare var meg som tenkte disse tankene, og derfor måtte jeg ta en liten sjekk med medlemmene i den månedlige medlemsportalen til Kommuniser bedre: SoMe-klubben. 

I klubben er vi jo mange nystarte og erfarne businesseiere som alle jobber med å markedsføre oss selv og businessen vår i sosiale medier. Og jeg vil gjerne høre hva de tenkte om frykten rundt synlighet. 

Jeg stilte dem derfor tre spørsmål:

1. Hva var/er du mest redd for ved å være synlig?
2. Hvordan overkom du frykten?
3. Har du noen gode tips til hva man kan gjøre for å overkomme frykten (som har fungert for deg)?
 
Og vet du, jeg ble så glad for svarene som kom inn for det viste seg at det ikke bare var jeg som hadde kjent på disse tankene og følelsene. 
 
Her er noen av det de andre gründerne og businesseierne sier de har vært redd for med tanke på synlighet:
 
"Jeg var redd for å ikke ha fin nok Instagram feed - for at andre som jeg kjenner (venner/bekjente) - skulle synes at jeg var rar/teit😅 I tillegg - tenkte jeg at om jeg poster nesten hver dag - syns folk jeg er masete. Og at de blir «lei» ansiktet mitt som dukker opp med jevne mellomrom"
 
"Jeg var mest redd for å gjøre feil og ikke ha noe bra å formidle!"
 
"Jeg var mest redd for hva andre ville tenke om meg😈"
 
"At andre som mener de kan mer, skulle være slemme, og si slemme ting"
 

Og vet du, jeg kan kjenne meg igjen i alt de skriver over her! For jeg har kjent på alle disse tingene her en eller annen gang i løpet av min businessreise.

Men heldigvis så overkom jo både jeg og de andre denne frykten, og vi tør i dag å være synlige.

Vi deler vårt budskapet daglig, legger ut selfier og spiller inn både videoer og livesendinger.  

Men hvordan overkom vi denne frykten?  

Hvordan overkomme frykten?

For min del så handlet det mye om å bare kaste meg ut i det. Rett og slett bare gjøre.

For jeg merket at hvis tankene fikk for mye plass, så kom tvilen så raskt. Og om tvilen kom, så gjorde jeg ikke. Så for meg var det faktisk en stor fordel å ikke tenke, men å handle.

Det betydde at jeg ikke kunne forberede meg sånn veldig mye. For da ble jeg så pirkete. Det ble liksom aldri perfekt nok, og da valgte jeg å ikke gjøre. 

Så for meg, ble faktisk det å gå live en veldig fin måte å dytte meg ut av komfortsonen og inn i synligheten. 

For medlemmene så var det dette som fungerte:

"Jeg sa til meg selv hver gang jeg skulle poste at «80% er bra nok». I tillegg postet jeg jevnlig selfier for å utfordre meg på det"

"Jeg gjennomførte. Bestemte meg for tidspunkt, planla og gjennomførte. Gang på gang på gang. Det samme gjør jeg nå, selv om jeg synes det er vanskelig."

"Gode folk "in my corner",  leste gode tilbakemeldinger om igjen og om igjen (spiller det noe rolle dersom noen sier noe utrivelig, når jeg VET at jeg gjør fine ting for folk?) og ikke minst Tid. Jo mer tid som gikk uten kjipe opplevelser, jo tryggere ble jeg".
 
"Jeg valgte å gi litt mer F med hva evt folk tenker negativt ☺️ Det er min profil og lidenskap og jeg vil gjøre det jeg elsker".
 
Det er så gøy å lese dette for jeg kan virkelig kjenne besluttsomheten som sitter i disse setningene.
 
Og vit at vi er alle veldig forskjellige og har ulike måter å håndtere og takle frykt på.
 
Det handler om å finne sin måte å gjøre det på, også for deg. 

 

Beste tips til å overkomme frykten

For du vil mest sannsynlig aldri helt bli kvitt frykt i business. Det vil alltid være noe som er nytt, ukjent og vanskelig.

For meg har virkelig noe av det vanskeligste vært å starte en business, og så i senere tid å våge å vise den fram for alle i Norge som vil se, i form av videoer og innlegg hvor jeg som person er synlig. 

For å klare det igjen og igjen, må jeg ofte minne meg selv på at den frykten jeg kjenner faktisk er meg som er ekstremt selvsentrert.

At jeg ved at jeg lar frykten ta overhånd, velter meg rundt i en form for egoisme og selvsentrerthet. Og det er egentlig ikke meg. Den personen jeg er. 

Det jeg ønsker for min business er å være en stemme som kan dele innsikt, erfaring og kunnskap som kan være med på å endre liv.

At jeg kanskje kan være med på å skape mer meningsfylte liv der ute, slik noen gjorde for meg i sin tid.

Da har jeg ikke tid til å være selvsentrert.  Eller la meg stoppe av mine egne negative tanker. 

Så det får meg til å gjøre hver dag.

Og jeg bruker også en del av tipsene som kom fra medlemmene i SoMe-klubben:

"Bestem deg. Planlegge, forplikte deg. Og gjør det. Om og om igjen. Det blir lettere og lettere for hver gang".

"Tillate deg å være «lærling» en nybegynner, og vær like raus med deg selv som nybegynner, som du ville vært overfor andre".
 
"Jobb med mindsettet hver dag. Det er nesten som å moppe en gulv med masse leker, stoler osv. Få det til sida - da blir jobben mye lettere".
 
 
Husk:  All endring er smertefull, men akkurat denne endringen her vil være enormt smertefull i starten. Men så vil det skje noe.
 
Du vil oppleve at det blir gøy, at du kjenner på en skikkelig mestringsfølelse!
 
Og ikke minst, så vil du ved å gjøre dette, våge å være synlig, være enda nærmere drømmen din
 
Hilsen Guri
Følg meg gjerne på Instagram og Facebook for daglig inspirasjon

P.S.: Visste du at jeg har en egen YouTube-kanal og podcast? Sjekk ut podcasten Businessdamer her, og YouTube-kanalen her for ukentlig tips innen business, markedsføring og sosiale medier.

Og du, her er tre måter vi kan jobbe sammen på når du er klar:

1. Start din nettbusiness
Gratis videokurs som viser deg hvordan du kan komme i gang med en nettbusiness. Få tilgang til kurset nå

2. Din ultimate businesspartner
Planleggeren som hjelper deg med å få kontroll over businessen og livet ditt. Kun 10 igjen av første opplag. Du kan kjøpe din her

3. Bli med i SoMe-klubben
Mer synlighet. Ferdig innhold til sosiale medier. Mer salg. Mestre sosiale medier. Fellesskap med andre gründere. Den månedlige medlemsportalen SoMe-klubben har det du trenger for å vokse din business. Bli med i klubben her.
 
«Fra Jantelov til Ja-lov» er en ny spalte fra Kommuniser bedre. I den deler gründer av Kommuniser bedre, Guri Five, rått og ærlig om sin businessreise, og hvilke opp- og nedturer hun har møtt og møter på som gründer.