Bestill bok

5 tips til hvordan du finner ideer til blogginnlegg

tekst Apr 30, 2019

Det er bare helt tomt. Jeg har ingenting å komme med.

Jeg stod og så på mitt eget speilbilde på jentedoen, og hadde fullstendig panikk....

Om 30 minutter skulle jeg presentere en idé til en sak i timen på journaliststudiet.

Og jeg skulle gjøre det foran gruppen min og en erfaren journalist fra Tv2. Og jeg var helt blank.. Helt blank!

Jeg hadde tenkt og tenkt, men ingen ideer var gode nok. Enten var de for banale, eller så var de for vanskelige å gjennomføre. Syntes jeg. 

Saken skulle ha noe med skolen å gjøre, og vi skulle både filme og skrive tekst til skoleavisen..  Og vi hadde selvfølgelig dårlig tid da alt skulle leveres innen to dager. 

Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre.

Jeg låste opp jentedoen, og gikk ut i skolegården.  Jeg tenkte at alle kunne se panikken min. At her kom det en journaliststudent uten en eneste idé eller en sak..  Ingen andre av studentene kunne ha det sånn som meg.. 

 Jeg følte meg så mislykka. 

Jeg gikk inn i kantina, og dumpa ned i en tilfeldig stol. Hva skulle jeg gjøre nå..

Ved en ny tilfeldighet så så jeg at det i vinduskarmene stod en håndfull nedstøvede maskiner. Ingen så ut til å legge merke til dem. Jeg tittet litt undrende bort på dem..

Hva var det? Jeg gikk nærmere.. Jeg så at det var såkalte lysterapilamper (ja, av en eller annen grunn visste jeg hva det var etter å ha jobbet som deltidsansatt i en helsekostbutikk i flere år).

Hvorfor hadde vi det på skolen? Hadde skolen brukt flere tusen kroner på lysterapitlamper som ingen visste om eller brukte? Og var det sånn at alle kunne låne dem? Også vi studenter? Hva var meningen med dem egentlig?

Sakte gikk det opp for meg at jeg kanskje her hadde en sak...

Ok, det var ikke verdens beste sak - men den var bedre enn å komme tomhendt til timen, tenkte jeg.

Timen begynte, og til slutt var det min tur til å legge frem saken min.

Smånervøst pitchet jeg saken for Tv2-journalisten og de andre i gruppa.

Jeg ventet på dommen: himlinger med øynene eller et sarkastisk: "den saken skal vi ihvertfall ikke lage noe på". Jeg stålsatte meg.. 

"Nei, hva er det for noe? Det har jeg aldri hørt om. Lysterapilamper? Den saken ville jeg valgt", sa Tv2-journalisten ivrig og smilte til meg. Gruppa nikket enig..

Jeg kunne ikke tro det. De digget den! Av fem saker, så var det min de valgte å gå for! Holy moly!

Vi lagde saken, og den ble helt ok. 

Det er ikke en av mine aller beste saker, men den er helt grei. Og det denne historien viser er at du heldigvis kan finne saker eller innlegg når du minst venter det! Men jeg anbefaler deg å unngå det! 

Opp igjennom årene har jeg heldigvis funnet flere måter å finne saker til innlegg eller artikler på, så idétørke er heldigvis ikke lenger et problem hos meg. 

Men jeg vet at det er mange som synes det er vanskelig! 

Derfor vil jeg dele mine 5 beste tips til hvordan du kan finne knallgode ideer til artikler eller blogginnlegg

Jeg håper du liker dem!

Og du, om du liker dette innlegget er, så har jeg mange flere innlegg om tekst og skriving jeg tror du vil like. Du finner dem her!

 5 tips til hvordan du kan finne knallgode ideer til artikler eller blogginnlegg

 

1. Sjekk ut forum der du vet målgruppen din er og er aktive

Se på forum på Facebook eller andre sider, og se hva de skriver om og hva de spør etter. Det vil være en fin pekepinn på mulige saker du kan skrive om.

Og en bonus er at når du har skrevet saken, så kan du dele den i forumet - og slik få flere lesere! Vinn-vinn!

2. Finn et par bøker om temaet ditt

Finn noen bøker om teamet og se spesielt på innholdfortegnelsen. Hva er det som står der? Hvilke overskrifter har kapitlene?

I innholdsfortegnelsen vil du nemlig kunne få mange gode ideer til tema og blogginnlegg som du kan skrive om. Eventuelt så kan du vinkle dem om og lage en litt ny twist på dem.  

3. Google

Gode gamle Google svikter sjeldent. Skriv inn tema du jobber med eller kunne tenke deg å skrive om, og se hva som dukker opp.

Det at andre har skrevet om temaet og valgt en bestemt vinkling, kan ofte være en god pekepinn. 

De har jo skrevet om det fordi de tenker at deres målgruppe er interessert.

Jeg anbefaler deg også å google på engelsk for da vil du få mange flere treff, og flere interessante vinklinger. 

4. Deg selv
Jepp, du er også en god kilde til nye innlegg. For hva er det du er opptatt av innenfor temaet? Hvilke spørsmål er det du har eller hadde? Her liker jeg å gjøre en bestemt øvelse som jeg har kalt: fortid-nåtid-fremtid-øvelsen. 

For hva var det du var opptatt av før du begynte med det du gjør nå? Hvilke spørsmål var det du hadde? 

F.eks. da jeg begynte som journalisstudent (fortid) så var det mye jeg lurte på. Det var: hvordan bygger man opp en god artikkel, eller hvordan finner man saker eller hvordan gjør man et intervju? 

Da jeg begynte å jobbe som journalist (nåtid) så var det andre ting jeg var opptatt av. F.eks. å lære hvordan jeg kunne vinkle en sak om, så jeg slapp å finne opp nye saker hver eneste dag eller hvordan jeg fant gode kilder som ville snakke med meg. 

Min fremtidsvisjon (fremtid) var også at jeg ville bli krigsreporter (ha, go figure), og jeg gjorde masse research om teamet fordi jeg lurte på hvordan jeg skulle gå frem. Jeg lette etter saker som: hvordan bli krigsreporter, hva kreves det å bli krigsreporter eller hvordan er livet til en krigsreporter. 

Som du ser over, så hadde de ulike fasene mange spennende saker og vinklinger, og her er det mye jeg kunne ha skrevet om hvis journaliststudenter var målgruppen min.

5. Samtaler med andre
I samtaler med andre kan det være mye gull! For hva er det andre mennesker spør deg om når de hører hva du driver med? Hva er det de opptatt av?

Bruk tid på å lytte til andre når du møter dem - og noter deg bak øret hva de er opptatt av og hva de spør om. 

Jepp, det var mine fem beste tips! Jeg håper du likte dem.

Jeg vil gjerne høre hva du tenker, så legg igjen en kommentar eller enda enklere: send meg en melding på Instagram eller Facebook.

Der er jeg hele tiden, og jeg svarer litt raskere:)

Og du, om du vil ha flere skrivetips så har  et gratis skrivekurs hvor jeg gir deg mine aller beste tips og triks til tekst som engasjerer, selger og høres ut som deg selv.

Du finner det her!

Snakkes veldig snart, 

Guri